Премиерата – факт!

На 21 март 2018 г., в читалище „Николай Хайтов“ – София, се проведе премиерното представяне на новия роман на Сесил Костадинова „Звездата на скитниците“. Действието на романа се развива в далечното бъдеще, във времена, когато човечеството пътува сред звездите и продължава безуспешно да търси братя по разум. В шарената междупланетна цивилизация героите на Сесил се изправят пред загадки, свързани с отдавна забравено минало.

„Ако си мислите, че знаете кои са траките, много бъркате“ – предупреди във встъпителните си думи издателят на книгата, г-н Иван Богданов. Интересът на слушателите бе подсилен и от редакторката, г-жа Нели Господинова, която в изказването си направи препратки към историите за Индиана Джоунс и „Междузвездни войни“.

Авторката от своя страна разказа какво я е провокирало да напише книгата, сподели някои от проучванията си и подчерта, че изложените в романа хипотези са художествена измислица. „Моят прочит на надписа от Розетата няма претенции за научност, въпреки че се постарах да се придържам максимално към приликата със знаците на линеарното писмо – заяви Сесил. – Подходих сериозно и намирам версията си за интригуваща, още повече, че се получи многозначно послание, т.е. разчетеното може да се тълкува по различен начин“.

Представянето на книгата завърши с кратък откъс от романа, прочетен от авторката.