Новината днес

Лингвисти скачат срещу декодиране на Розетата от Плиска. Искат си жреческия календар


След като стана ясно, че в книгата си „Звездата на скитниците“ авторката Сесил Костадинова е декодирала надписа на седемлъчевия артефакт от Плиска, учени от БАН излязоха на протест в защита на академичните тълкувания. Според тях не бива да се отхвърля с лека ръка 63-годишния труд на специалистите, които все още се колебаят между хипотези за старобългарски жречески календар, амуниция на ездитен кон, символ на християнството и много други.

„Винаги съм смятала, че върху Розетата е изписано цяло послание, а не отделни думи“ – заяви Сесил Костадинова, която преди години се е занимавала с математическа лингвистика. Хипотезата й се подкрепя от проф. М. Ваклинова – съпруга на откривателя на Розетата – която в интервю за bTV също изрази мнение, че знаците върху лъчите са свързан текст.

Обвиненията в аматьорство Сесил Костадинова коментира така: „Едни от най-големите открития в археологията и лингвистиката са направени от аматьори.“ Авторката на „Звездата на скитниците“ вярва в прогностичните функции на научната фантастика и тъкмо затова е предпочела да вплете изследванията си в роман от този жанр.

Книгата се превърна в хит още преди да излезе на пазара и тиражът беше изчерпан за броени месеци. Поради несекващия интерес издателството е предвидило допълнителен тираж, с който любителите на загадките ще могат да се сдобият на Пролетния панаир на книгата.