Краят на галактиката

„Всяко нещо, което има начало, има и край, Нео“ – казваше мъдрият оракул от филма „Матрицата“. С малко носталгия, но без излишен песимизъм и сълзи, снощи в столичния клуб „Перото“ бе обявен краят на една галактика. Става въпрос за „Библиотека Галактика“. Няма друга толкова дълга поредица в българското книгоиздаване: 123 заглавия, издадени за 40 години, като 107 книжки от поредицата са с корици на художничката Текла Алексиева.

В „Перото“ бяха представени последните две книги, подготвяни от бащата на поредицата Милан Асадуров. Те са с логото на издателство „Сталкер“ (Варна) и не са предназначени за продажба в търговската мрежа. Вместо това бяха буквално раздадени на приятели и фенове по време на представянето.

Под № 122 феновете можеха да си вземат (именно вземат, а не купят!) нецензурираната версия на „Приказка за тройката“ от Братя Стругацки. Последната книжка, № 123, e озаглавена „Антиутопия“ и представлява сборник, посветен на Агоп Мелконян. Включени са негова повест и научно-фантастична пиеса (единствената, която е поставяна на сцена у нас!), както и наградените разкази от осемте издания на конкурса, носещ неговото име. Като победител в конкурса през 2017 година, разказът „Гостоприемство“ на Сесил Костадинова също се превърна в част от легендата „Библиотека Галактика“.

Далеч преди обявения начален час клуб „Перото“ се препълни. Нетърпеливите фенове се нареждаха на дълга опашка за книги и след като се сдобиеха с безценните екземпляри, трескаво ги разлистваха. Вълнението беше разбираемо, тъй като предишният № 121 от поредицата е издаден преди около 20 години.


 

Водеща на събитието беше дъщерята на Милан Асадуров, а в представянето на книгите и със спомени за издаването на поредицата се включиха проф. Огнян Сапарев (част от редакторския екип), илюстраторката на поредицата Текла Алексиева, писателят-фантаст Александър Карапанчев, г-жа Мелконян и една социална антроположка, която изследва явлението „Библиотека Галактика“.

Събитието бе под надслов „Краят на галактиката“, но г-жа Асадурова уточни, че става въпрос за „края на галактиката на Милан Асадуров“ и изрази надежда в приемствеността и бъдещето на научно-фантастичната литература у нас.