Блатни страхотии

В късна доба, след приключване на работния ден и на културните събития от останалата част на града, в Project Cafe се проведе поредното четене на „Истории от някога“. Темата този път беше „Блатото“, а жанрът – хорър. Досещате се, че уютното кафене се изпълни с блатници и кикимори, които се надпреварваха да вършат гадости. Само че вместо да стоят уплашени по столовете, слушателите се заливаха от смях. И колкото по-силно се смееха, толкова по-нависоко издигаха разказа с оценките си. Само голям талант и доайен в хорър жанра можеше да пробие стената от хуморър и да се класира в призовата тройка. Така и стана: „Моята блатна луна“ на Елена Павлова се вклини на второ място, между „Блатото край теца“ на Надя Михайлова и „Спасителят“ на Ив-Ана Драгомирова.

Като един от победителите в предишното четене, Сесил Костадинова не участваше в надпреварата, но даде своя принос за настроението с разказа си „Авария“.

Сигурно вече се чудите защо споменаваме само дамите. Отговорът е прост: защото те бяха мнозинство – осем от десетте автора бяха всъщност авторки. И нека бъде ясно: разказите им бяха далеч от квалификацията „женски“.

Както винаги, благодарим на Николай Николов-Козия за снимките: