Вести

 • Новината днес

  Лингвисти скачат срещу декодиране на Розетата от Плиска. Искат си жреческия календар


  След като стана ясно, че в книгата си „Звездата на скитниците“ авторката Сесил Костадинова е декодирала надписа на седемлъчевия артефакт от Плиска, учени от БАН излязоха на протест в защита на академичните тълкувания. Според тях не бива да се отхвърля с лека ръка 63-годишния труд на специалистите, които все още се колебаят между хипотези за старобългарски жречески календар, амуниция на ездитен кон, символ на християнството и много други.

  „Винаги съм смятала, че върху Розетата е изписано цяло послание, а не отделни думи“ – заяви Сесил Костадинова, която преди години се е занимавала с математическа лингвистика. Хипотезата й се подкрепя от проф. М. Ваклинова – съпруга на откривателя на Розетата – която в интервю за bTV също изрази мнение, че знаците върху лъчите са свързан текст.

  Обвиненията в аматьорство Сесил Костадинова коментира така: „Едни от най-големите открития в археологията и лингвистиката са направени от аматьори.“ Авторката на „Звездата на скитниците“ вярва в прогностичните функции на научната фантастика и тъкмо затова е предпочела да вплете изследванията си в роман от този жанр.

  Книгата се превърна в хит още преди да излезе на пазара и тиражът беше изчерпан за броени месеци. Поради несекващия интерес издателството е предвидило допълнителен тираж, с който любителите на загадките ще могат да се сдобият на Пролетния панаир на книгата.

  Continue reading →
 • Отново и отново

  За кой ли път събуждам се без тебе,
  за кой ли път отчаяно повтарям,
  че ти в живота ми си непотребен,
  че ти отваряш в мене само рани.

  За кой ли път изтривам те в ума си,
  за да възкръсне пак душата моя.
  За кой ли път небето ми се въси,
  че мрачен е в сърцето ми покоя.

  Не те коря. Не викам. Няма смисъл
  да плача, да гадая, да умувам…
  Надничам в чата – не, не си ми писал.
  За тебе аз дори не съществувам.
   

  Continue reading →
 • Да изпратим годината с поезия

  В последния работен ден на 2023-та година се проведе последното издание на „Литературен салон“ в клуб „Журналист“. Противно на очакванията за липса на участници в дните между празниците, салонът на клуба се изпълни не само с автори, но и с публика.
  Сесил се представи с две поетични произведения: „За хората и времето“ и „Писмо до Смехурко“.

  Continue reading →
 • Писмо до Смехурко

  Драги ми Смехурко,

  Много време мина, откак се спомина баба Цоцолана. Друг живот настана.
  Зряхме, остаряхме, много преживяхме: царе, генерали – всички ги видяхме; пандемия, ваксини, аватари сини, реклами с тампони, медийни балони… Промени се много животът от вчера. Пълен с вероносци, ала с малко вера.
  Интелект изкуствен дава ни съвети, ала знаем всичко най-вече от нета.
  Напоследък „Фейса“ времето яде ни. Мръщим се, но нейсе, веч сме зарибени.
  Та за тез фейсàци искам да ти пиша, дето със мераци по дами въздишат. Па се впуснат в свалка с жени попрезрели, па току изръсят предложения смели. Ала да ти кажа, драги ми Смехурко, елегантност имат, колко има Пурко.
  Някои не говорят, сал кафенца пращат, рози и цветенца. Ала друг дращят! Някъде фалшиво, някъде смешливо – заучени свалки като залъгалки. Ще кажеш, зелени, младички са още. Ако питаш мене, хич не са от снощи.
  Но пък номерата не биха вървели, ако ги не къткат дамите по-зрели. Ужким им се сърдят, ужким пръст размахват, но стоплят сърца си, пък после ги махват. А щом ги натирят, на всички съобщават що народ ги иска, но те се не дават.
  Чета, па въздишам – що на мен не пишат? Сигур, че придирям: приятели стòтин само си подбирам. Другите покани просто ги отказвам – с такваз “политика” как да ме налазват? Недей да се смееш, казах: време мина. Не ми пеят вече момци от чужбина. Остарявам, брате, на глупост не нося, скучно ми е в чата с тъпите въпроси.
  Хайде, тук ще спирам, че време отнех ти. Друг път ще рапирам за подвизи вехти.

  Остани със здраве в празниците светли! Недей се оставя на драми и клетви!

  Поздрав най-сърдечен, приятелю вечен,
  от мене, засмяна
  Сиси Патилана
  Continue reading →
 • Коледа в Монпарнас

  На 19-ти декември в ресторант „Мон Парнас“ се състоя Коледното тържество на софийския филиал на Съюза на свободните писатели. Партито се проведе там за втора поредна година, като този път гостите бяха изненадани с малки подаръчета, разиграни в поетична томбола. Идеята бе на координатора на Съюза Лиляна-Цезия Механджиева, а в изпълнението й се включиха Сесил Костадинова и Евгения Динева.

  Допълнителна изненада се оказа и рожденикът Фиме Рановски, който отпразнува своя юбилей с колегите си по перо. Специално за случая поетът-сатирик бе подготвил за всеки от присъстващите по една своя книжка с автограф.

  Заснемането на събитието пък беше поверено на професионалния фотограф Петя Кръстева.

  Continue reading →
 • Съцветие от поезия и проза

  Съюзът на свободните писатели в България отбеляза Деня на народните будители (1-ви ноември) в залата на Народно читалище „Славянска беседа“ с тържествено събрание, на което бяха раздадени годишните награди на съюза.

  Събитието се превърна и в премиера на алманах „Съцветие“ – издание на ССП.

  Освен като автор на поезия, Сесил Костадинова участва в алманаха и като част от редакционния екип, подготвил изданието.

  Continue reading →
 • Какво се случва в петък, 13-ти?

  На 13 октомври, петък, в читалище „Славянска беседа 1880“ Софийският филиал на Съюза на свободните писатели проведе поредната си среща, посветена този път на екзистенциализма в българската поезия. Отчуждението, страданието, смъртта – това бяха темите, които засегна в своето изложение Диляна – всички те станаха повод за дискусии сред присъстващите, докато в подкрепа на думите на водещата звучаха стихове на Атанас Далчев, Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Пейо Яворов, Дамян Дамянов.

  Continue reading →
 • 11-10-2023

  Ако се питате с какво е забележителна тази дата, отговорът е прост: със съвпадение. За пръв път свободната литературна сцена „Неформатът“ и фантастичните „Истории от някога“ се проведоха в един и същи ден, с един и същ начален час. И за да бъдат напълно равностойни в изкушенията си, двете събития се бяха сдобили дори с по един автор-рожденик.

  Предполагам, за всички е ясно колко затруднени се оказаха почитателите на двете събития. Но, както се казва, където има желание, има и решение – след участието си като автори в „Неформатът“, най-верните фенове на „Истории от някога“ се пренесоха в клуб „Грамофон“, където успяха да изслушат част от хорър-разказите по темата „Градчето“. Сред тях беше и Сесил, която запази позицията си на слушател и оценител в „Истории“-те, след като бе застанала пред микрофона на „Неформатно“-то със свой кратък разказ – „Виолетово небе“:

  Continue reading →
 • Завръщане

  След дълго отсъствие от Литературния салон на клуб „Журналист“ Сесил се завърна в поетичната и приятелска обстановка буквално ден преди Деня на поезията – 1 октомври. Темата на изданието беше „Есен“ и включваше както стихове, посветени пряко на есента, така и стихове с есенно настроение. Поради липса на първите, Сесил прочете три от най-меланхоличните си стихотворения, като „Градът“ се превърна във фаворит на слушателите.

  Continue reading →
 • Булгакон 2023

  От 22-ри до 24-ти септември се проведе годишният форум на почитателите на фантастичните светове в България – Булгакон. Тази година домакин на събитието беше град Пловдив, който посрещна участници и гости с много слънце и топлина.

  Програмата беше наситена с информативни и дискусионни панели, с представяния на български книги и автори и, разбира се, с традиционния търг на книги в края на събитието. Сред чуждестранните гости, които участваха активно в голяма част от панелите, бяха Франческо Версо, Алекс Шварцман, Ерик Симон, Нина Хорват, К.А.Терина. Въпреки че не успя да присъства лично, Питър Уотс не пропусна да се присъедини към дискусиите онлайн. Онлайн бяха изявите и на други участници като нигерийският писател-фантаст Уоле Талаби, украинската фентъзи-авторка Наталия Матолинец, полската авторка Агниешка Халас и други.

  Освен като слушател в панелите, Сесил Костадинова участва и лично в програмата на втория ден с представянето на своя роман „Звездата на скитниците“. Без да издава тайните на сюжетните линии, тя разказа за света, в който се развива действието, за историята на главния герой и неговите „помощници“ и, разбира се, за личната й трактовна на знаците върху розетата от Плиска, провокирали написването на романа.

  Специално за събитието авторката беше подготвила обновена версия на трейлъра на книгата:

  Сесил Костадинова бе спомената като автор в още две представяния – на списанията „И кратко“ и „Дракус“, в чиито последни броеве са публикувани нейни разкази.

  Търгът на книги в последния ден бе поредното събитие, провокирало интереса на авторката. В резултат тя се сдоби с две скъпоценни заглавия, спечелвайки второто след едно от най-силните наддавания на търга.

  Continue reading →