Откъси от романи


ИЛЮЗИЯ (незавършен роман)


Този проект беше създаден специално за Втория конкурс за съвременен любовен роман на Фондация „Буквите“ – 2019 г. Проектът успешно премина първия етап и се класира на финала, където не успя да събере необходимия брой гласове във Фейсбук. По този начин отпаднаха шансовете за романа да бъде издаден и той остана недовършен.

 

ЗВЕЗДАТА НА СКИТНИЦИТЕ


Идеята за този роман се ражда от една статия за розетата от Плиска. В статията авторите се опитват да разчетат знаците върху седемте лъча на розетата с помощта на крито-микенското писмо, т.нар. Линеар А и Линеар Б. Трактовката се оказва разочароваща за Сесил. Според нея декодираните думи са случайни, дори спорни като смисъл. Сесил решава да направи свой прочит и получава любопитен резултат – седем думички, които образуват послание. Именно те полагат основата на разказаната история.

 

КАМЕННИ ТРОХИ


Има един въпрос, който винаги е вълнувал човечеството: кои сме ние? Дали сме деца на Вселената или творения на висш разум? Плод на естествено развитие или експеримент? Сами ли ще останем в битието си или някъде отдавна ни очакват? Преди четвърт век идеите за праисторически контакт не се ползваха с особена популярност. Днес сме изпаднали в другата крайност – всички говорят за извънземните от древността. Сесил вярва, че отговорите са около нас, но трябва да погледнем на света с други очи. И да помним, че задачите понякога имат повече от едно решение.