Балагейски хроники

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Текстът съдържа остарели думи и падежни форми, както и сложни думи, напомнящи немския език.
На места е използван старинен изказ, който може да затрудни определени групи читатели.
Използвани са наречия и деепричастия, също и женски род за титли и занятия.

Във Вселена, препълнена с богове, не всеки получава шанс да бъде самостоятелен гръмовержец. Гръмодрън Пръвков знае как да се пазари и успява да се пребори за собствена планета.

Отначало божествуването му върви според очакванията: жителите на планетата са верни, спокойни, работливи и смирени. Но времето тече и един ден Гръмодрън се сблъсква със сенките – древни магични създания, материализиран душевен мрак. С появата им божествената мощ на гръмовержеца започва да намалява. В опити да си я възвърне той използва най-силното оръжие на боговете – Преражданията, а когато въпреки тях сенките продължават да заплашват съществуването му, изпраща свой довереник да открие митичния скиптър на цар Балаг.

Всичко върви по план, докато пратеникът не се сдобива с неочаквана конкуренция в лицето на малкия Върбаланко.

 

Как се роди идеята

Началото на този проект датира от 2015 година, когато определих някои от основните герои, макар че мястото на част от тях беше белязано с големи питанки. Написах пролога и първите 2-3 глави, след което проектът мина на заден план, защото по същото време се захванах и с втория си научно-фантастичен роман „Звездата на скитниците“. Съсредоточих се върху него. Така историята на Балагея беше отложена за „когато й дойде времето“.

Върнах се към проекта през 2020 година, когато всеобщата карантина и все по-необузданият абсурдизъм на управляващите провокираха сатиричната ми муза. Завърших текста в края на ноември, а седмица по-късно беше готова и първата редакция.

Поради нестабилните пандемични условия премиерата по всяка вероятност ще бъде през есента, което не пречи да си поръчате романа още сега. 😉

Сесил