Организиране на коледно или новогодишно тържество за служителите на фирмата и техните семейства

Традиционно или новаторски, всеки ръководител счита за въпрос на чест организирането на коледно или новогодишно служебно тържество. Дойде ли декември, много фирми се насочват към луксозни ресторанти, уютни клубни заведения, барове, бивши почивни станции, СПА центрове или обикновени хотели.

Част от ръководствата обаче все още предпочитат принципа „Семейно парти“, на което служителите им присъстват заедно със съпругите/съпрузите, децата, бабите, дядовците, внуците и приятелите си. Спорно засега е единствено присъствието на домашните любимци.

Организирането на подобно тържество е далеч по-сложно от резервацията в снобски ресторант. Затова в настоящия материал ще се спрем на някои аспекти от подготовката на този вид партита, с надеждата, че така ще помогнем на ръководството при решаване на възникващите в хода на събитията проблеми.

Кои са основните цели, към които се стремим при организирането на служебно семейно парти? Те са:

  • Раздаване на подаръци на децата, респ. викане на Дядо Коледа.
  • Раздаване обещания на служителите за следващата година.
  • Осигуряване забавление на съпругите/съпрузите и близките.
  • Избягване на последващ махмурлук, който затруднява трудовия процес на следващия ден.

Тъй като подаръците са неразделна част от всяко коледно тържество, тяхното поднасяне трябва да е добре обмислено. Наемете си един Дядо Коледа с достатъчно червен нос – децата обръщат внимание на подробностите. Ако при пристигането си Дядо Коледа изглежда блед, погрижете се преди започване на тържеството той да получи необходимото зачервяване на лицето и носа и приповдигнатия тонус, необходим за изпълняване на тържествените му задължения. Подаръците насипете в голям кашон или чувал, обезателно с голям рекламен надпис на фирмата – помислете, кога иначе бихте могли да направите подобна безплатна реклама? Погрижете се столът, където ще седне Дядо Коледа, да бъде достатъчно удобен и стабилен, така че да сведете до минимум риска по отношение на старателно украсената със стъклени играчки елха.

Вашият Дядо Коледа не бива да се отзове при първото повикване. Децата са нетърпеливи, затова трябва да ги приучвате от рано към чакане. Оставете ги да тръпнат. През това време може да се заемете с вашите служители. Изнесете им кратка приветствено-отчетна реч. Дайте им да разберат, че вие сте техният Дядо Коледа и ако са послушни, ще получат подаръци според стихчетата и песничките, изпети пред вас. Обещайте им светло бъдеще и повишение на заплатите веднага, след като се увеличат приходите на фирмата. Напомнете им, че в Семейството всеки има своите функции и задължения. Накрая ги поканете към апетитно подредените шведски маси, но преди да тръгнат натам, споделете с децата, че Дядо Коледа пристига. Оставете вашите служители също да потръпнат в нетърпение, за да им напомните, че хубавите неща не стават веднага.

За да задържите вниманието на татковците, докато трае процедурата по раздаване на подаръци, не забравяйте да доведете Дядо Коледа в комплект със Снежанка. Добре е всяка година да изненадвате мъжката половина на присъстващите с нова Снежанка. И не правете грешката да се стараете тя да се хареса на децата. Важно е да се хареса на бащите – така ще постигнете максимално удовлетворение у гостите. Не се тревожете за майките и бабите – те ще бъдат заети да гледат и преценяват себеподобните си.

Погрижете се дамският състав също да има свое забавление през цялата вечер. Постарайте се на партито да присъстват половинките на вашите служители, за които знаете, че преживяват служебен романс със свой колега (колежка). Поставете (лично или чрез подставени лица) двойките в деликатно положение и оставете всички да се наслаждават на реакциите им. Купонът ще тече и още дълго ще се говори кой какво казал или направил.

Провеждането на фирменото парти рядко се прави в последния работен ден. Затова от особено значение за всеки мениджър е, служителите му да бъдат работоспособни в деня след провеждане на тържеството. Това означава да бъдат минимализирани условията за препиване и махмурлук. Първата крачка в тази насока е направена със самото присъствие на съпругите на вашите служители, но тъй като в някои случаи то е недостатъчно, налага се да си помогнете с допълнителни трикчета.

Погрижете се количествата безалкохолни напитки и вкуснотийките от менюто да свършат бързо – така децата ще започнат да мрънкат, че им е скучно и част от родителите ще се покорят на желанието им да си тръгнат по-рано. За останалите хардлайнери в пиенето оставете минимални количества алкохол, като едновременно с това им създадете чувство за малоценност, толерирайки специално обособена за целта група трезвеници. Обществената изолация ще насочи подпийналите към философски размисли, които всеки от тях ще предпочете да довърши у дома, насаме.

Може допълнително да се подсигурите, като обявите за следващата сутрин специално служебно мероприятие. Малко от служителите ви ще рискуват да не присъстват в решаващ момент.

Ако смятате, че и това няма да помогне, постарайте се да им внушите да гледат на фирменото парти като на общофирмено мероприятие, Нека всеки служител бъде наясно, че представянето му ще се атестира и отрази на по-нататъшната му кариера.

И в заключение, не забравяйте да наблюдавате служителите си през цялата вечер – не знаете кога тези наблюдения могат да ви влязат в работа. Желаем ви успех!