Булгакон 2023

От 22-ри до 24-ти септември се проведе годишният форум на почитателите на фантастичните светове в България – Булгакон. Тази година домакин на събитието беше град Пловдив, който посрещна участници и гости с много слънце и топлина.

Програмата беше наситена с информативни и дискусионни панели, с представяния на български книги и автори и, разбира се, с традиционния търг на книги в края на събитието. Сред чуждестранните гости, които участваха активно в голяма част от панелите, бяха Франческо Версо, Алекс Шварцман, Ерик Симон, Нина Хорват, К.А.Терина. Въпреки че не успя да присъства лично, Питър Уотс не пропусна да се присъедини към дискусиите онлайн. Онлайн бяха изявите и на други участници като нигерийският писател-фантаст Уоле Талаби, украинската фентъзи-авторка Наталия Матолинец, полската авторка Агниешка Халас и други.

Освен като слушател в панелите, Сесил Костадинова участва и лично в програмата на втория ден с представянето на своя роман „Звездата на скитниците“. Без да издава тайните на сюжетните линии, тя разказа за света, в който се развива действието, за историята на главния герой и неговите „помощници“ и, разбира се, за личната й трактовна на знаците върху розетата от Плиска, провокирали написването на романа.

Специално за събитието авторката беше подготвила обновена версия на трейлъра на книгата:

Сесил Костадинова бе спомената като автор в още две представяния – на списанията „И кратко“ и „Дракус“, в чиито последни броеве са публикувани нейни разкази.

Търгът на книги в последния ден бе поредното събитие, провокирало интереса на авторката. В резултат тя се сдоби с две скъпоценни заглавия, спечелвайки второто след едно от най-силните наддавания на търга.