В детайли

Авторката е родена и израснала в София. Завършва 91. Немска езикова гимназия и въпреки многобройните възможности за университетско образование и реализация в чужбина, предпочита да остане в родния си град.

Продължава образованието си в Техническия университет – София, където се дипломира като магистър по телекомуникационна техника. Пет години по-късно добавя към биографията си и магистратура по маркетинг и бизнес комуникации от УНСС. За добро или зло, маркетинговите знания остават теоретични. По-практични се оказват знанията по стенография и особено машинописните умения, придобити в последната година от гимназията.

След дипломирането си работи около 15 години в международни компании като системен администратор, ИТ специалист и ИТ мениджър и като експерт ИКТ в европейски проекти. Следващите години животът я запраща в света на аутсорсинга. Рутинната работа й позволява да се върне към старата си любов – писането.

Пише още от училищните си години. През този период основната й стихия е поезията. Започва с поетични шаржове, но в архива си има и сатира, и лирични стихове (какво по-естествено за един тинейджър!), една пародийна пиеса в стихове и няколко фантастични разказа. Поезия и фантастика – почти толкова несъвместими, колкото и любимите й предмети: математика и чужди езици.

През 1999 година на работното си място стартира собствен проект за хумористичен бюлетин: “Свободен плебс”. Бюлетинът е вътрешнофирмен, темите са злободневни. Оформлението и всички материали са нейни, а изданието се появява редовно в продължение на три години, като от лятото на 2000 година се списва в електронен вариант. Заниманията провокират интереса й към уеб дизайна и интерактивните форми на комуникация.

Има доста импровизирани издания на творбите си, предназначени за приятели и познати, но едва през 2010 г. се престрашава да публикува истинска стихосбирка. Заглавието е “Есенно сърце”. Междувременно започва работа по първия си роман. Жанрът, очаквано, е научна фантастика. „Каменни трохи“ излиза на бял свят в края на 2012 година. От януари 2017 година книгата е предоставена за безплатно четене в „Моята библиотека“ и до края на годината си спечелва четири много добри оценки.

Положителните отзиви окуражават авторката да продължи. Едно спонтанно участие в конкурса „Вятърничави истории 2017“ й донася първото признание: тя е сред отличените и наградени с публикация в едноименния алманах на Фондация „Буквите“. Успехът я връща към хумористичната поезия, но последвалата първа награда в конкурса за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян за пореден път раздвоява творческите й търсения. По-нататъшни участия в конкурси й донасят нови награди, сред тях и публикации в алманасите „13 черни котки: Котката, при която живея“ (2018 г.) и „Докоснат от Шекли“ (2019 г.), а награденият през 2017 г. разказ „Гостоприемство“ е включен в последната, 123-та книга на легендарната „Библиотека Галактика“.

В началото на 2018 година Сесил приключва работа по втория си роман „Звездата на скитниците“. Освен на премиерата в София книгата е представена и пред пловдивска публика.

През февруари 2019 година излиза от печат втората й стихосбирка „Мръщолевения“ – смела комбинация между социална и хумористична поезия.

Пандемичната 2020 година и принудителната изолация подтикват авторката към ново предизвикателство: написването на фентъзи, но не какво да е, а хумористично. Текстът е готов преди края на годината. Самият роман „Балагейски хроники“ излиза през 2021 година.

През 2017 година Сесил е привлечена към литературната инициатива „Истории от някога“ и оттогава е неин верен поддръжник и прилежен автор. В края на 2018 година се присъединява и към поетичната инициатива „Неделно матине“, прераснала по-късно в Литературен салон на клуб „Журналист“. През юни 2021 година получава покана и става член на Съюза на свободните писатели в България.