Фантастични резултати

Победителите от конкурса за кратък фантастичен разказ в памет на Агоп Мелконян бяха наградени днес (22.04.2017) на скромна церемония в Столична библиотека. В компанията на приятели и съмишленици, жури и участници обсъдиха впечатленията си от конкурса.

Състезанието се провежда за шеста поредна година. Организатори са електронното списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян. В тазгодишното издание за първи път всички награди и поощрения бяха обрани от дамите, въпреки че авторите на половината от участващите 155 разказа бяха мъже. Още по-любопитен е този факт, като се има предвид, че конкурсът се провежда в условията на пълна анонимност.

Основно предизвикателство за победителките се оказа обемът на произведенията, който не трябваше да надхвърля 1500 думи. Повечето от тях споделиха, че са разглеждали разказите си като експеримент. Сесил Костадинова, класирана на първо място от редовното жури, призна за малка хитрост при изпращане на личните си данни: вместо трите си имена, тя бе разделила името си на две (Коста Динова).

На снимката: Сесил Костадинова и Ирена Радева

Журито отбеляза огромния брой произведения с тъжен край. Като тенденция бе спомената също и липсата на класически „космически истории“. Награденият „Гостоприемство“ бе един от малкото разкази, развиващи се в космоса. Като цяло нивото на участващите разкази се подобрява. „Все по-малка е разликата между най-добрия и най-лошия“ – сподели Е. Мелконян.

„На фона на постоянните приказки за криза на културата и духовността бе много освежаващо да пообщувам с тези млади хора – образовани, интелигентни, позитивни, мислещи, способни да генерират идеи и да ги обличат в прилична до много добра литературна форма.“ – написа по-късно на стената си във Фейсбук Велко Милоев, член на почетното жури.

На победителките бяха връчени грамоти и плакети.