Поезия. Премиера. Приятели

Снощи в ProjectCafe (София, бул. „Мария Луиза“ 58), в приятелски кръг, се състоя премиерата на новата стихосбирка на Сесил Костадинова – „Мръщолевения“. Събралите се въпреки намръщеното време отвън се забавляваха със злободневните намигвания към действителността и модерния начин на живот.

Авторката разказа как е възникнала идеята за тази стихосбирка, сподели за трудностите при подбора на различните по жанр и настроение творби, но също и за удоволствието от експериментирането със структури и форми. Представянето продължи с прочит на няколко знакови стихотворения с интересна история. Сред тях имаше стихове, писани в телефона напът за работа, други, вдъхновени от литературна критика и трети, извадени от стари архиви. Завършекът бе поставен с най-новото произведение на Сесил – „Гласуване“, което не беше част от стихосбирката, а по-скоро изпреварващ отговор за участието й в текущ конкурс.
Последваха въпроси, свързани с приоритетите, с мястото на поезията и фантастиката, с начина на писане и вдъхновението.

След като задоволи любопитството на слушателите, Сесил пристъпи към изненадите, които беше подготвила за своите гости. Две ръчно изработени импровизирани издания – „Приказка за Дърволюб“ и „Приказка за Корполанд“ – бяха наградите в разиграната томбола, а за неспечелилите имаше свитъци с проза и поезия от авторката.

Представянето завърши в неформална обстановка, с приятелски разговори на по питие, с изключително любезното съдействие на собственичките на ProjectCafe.