Гост като хост

За своето 14-то издание подкастът „Хост/Гост“ на списание „Сборище на трубадури“ бе поканен да гостува на софийския клуб „Иван Ефремов“ – клуб за фантастика и прогностика, един от най-старите и най-дълголетни клубове у нас. Събеседник в импровизираното студио бе Велко Милоев. Интервюто за пръв път се провеждаше пред публика, което доведе, естествено, до въпроси в реално време от залата. Сред присъстващите беше и Сесил, но тя остана в ролята на слушател.

Разговорът започна със спомените на Велко Милоев за първите му стъпки като автор на фантастична литература, за познанството му с Любен Дилов и Агоп Мелконян, за мястото на фантастите и фантастиката през 80-те години.

Разбира се, като член на почетното жури в конкурса Агоп Мелконян от самото начало, гостът бе помолен да разкаже за своите впечатления от конкурса. Оказа се, че той не споделя мнението на свои журиращи колеги за различното ниво на разказите през някои от годините. Смята, че като цяло качеството не се променя, още повече, че идеята на конкурса е да се открият нови, млади творци. Онова, което се повтаря през годините обаче и което той би искал да се промени, е значителното количество антиутопични истории.
Велко Милоев издаде също, че при изградената система на оценяване награждаваните разкази обикновено „изплуват“ над останалите, въпреки различните поджанрови и стилови предпочитания на журиращите – което говори за обективност на резултатите.

След изключване на микрофоните присъстващите имаха възможност да се сдобият и с някои от книгите на госта: сборникът с разкази „Нанокомпютър за вашето дете“ и уникално оформената „Където не сте били“. Желаещите, разбира се, получиха и автограф.


снимки: Сесил Костадинова и Петър Тушков