Апокалиптични прогнози

Снощи в Project Cafe се проведе поредното фантастично четене. Този път авторите влязоха в ролята на пророци, защото трябваше да споделят своите виждания за свършека на света. Сесил също се включи в предположенията със своя разказ „Апокалипсис“. Скоро стана ясно, че краят на света се отлага, но заедно с него бе отложен и краят на четенето, тъй като в средата на събитието със свои 30-минутни размисли се намеси известен издател.

Според издателя разказите в този формат са прекалено дълги, четенето на всеки един отнема около десет минути – затова той предложи лимитът от 8000 знака да бъде сведен до около 2000-2500 (за неизкушените нека поясним, че това прави малко над една страница). „Много по-трудно е да напишеш разказ с 2000 знака, отколкото роман“ – заяви той, след което разкритикува авторите за липсата на видима амбиция. „Трябва да се стремите да бъдете над останалите“ – бе категоричното му мнение.

Гостът не одобри нито съществуващата състезателна система, нито живото четене, нито литературната „секира“ (като форма на литературна критика). Той предложи професионалните си услуги, за да направи самите разкази по-атрактивни и да подобри писателските умения на авторите. „По-малко описания“ – бе още една от препоръките му, наред с изискванията за краткост, хумористичен нюанс и неочакван финал. И за да положи началото на новия образователно-аналитичен формат, постави и първата си тема: „Първи контакт“, до 2500 знака.

За щастие, апокалиптичните историци не се повлияха от ударната доза критика и напредналото време и завършиха с обичайния избор на свои фаворити. Този път първото място бе за Стефан Стефанов с неговия „Апокалипсис – дете нула“.