Краят на илюзиите

Приключи гласуването във втория конкурс на Фондация „Буквите“ за съвременни любовни романи. На финалния етап романът „Илюзия“ на Сесил Костадинова се състезаваше с още 7 произведения. Почти до последно публиката отдаваше своите предпочитания на най-младите участнички: Катерина Добрева, Ива Георгиева и Нона Янева. Всяка от младите дами събра над 1000 гласа и ще сбъдне мечтата си за първа издадена книга. Часове преди финала картите бяха разбъркани от Благомира Халачева, която с помощта на външен имиджмейкър излезе начело и успя да запази преднината си, класирайки се на втора позиция, само с осем гласа по-малко от победителката.

„Илюзия“ не успя да грабне сърцата на читателите, въпреки харесванията, които събираха публикуваните откъси във Facebook. Романът остана шести в класацията, без шансове да бъде издаден. „Откъсите бяха свързани най-често с главния герой, а той е мъж. Подозирам, че не е успял да събуди интереса на гласуващите дами така, както би направила една героиня, с която биха могли да се идентифицират“ – сподели Сесил, добавяйки, че не би променила нито героите, нито историята:

„Моята книга не е история за Пепеляшка. В нея няма страдащи красавици и чичко-паричко, няма стереотипните за българската действителност образи, няма неизживени автобиографични фантазии. Фокусът ми е насочен към бизнес-света, но не чалго-мафиотският и „меринджейският“, който повечето българи си представят, когато се заговори за бизнес въобще. Говоря за истинския корпоративен свят, който сегашното поколение тепърва ще опознава. Затова книгата има шанс, но може би след 10-15 години.“

Още размисли на авторката по темата може да откриете в нейния Бележник, а откъси от романа „Илюзия“ са налични тук, в прозаичния раздел на секция „Библиотека“.